Programma

Programma leergang ‘Leven, wonen en werken in Twente’

In januari 2019 starten we weer met een compacte versie van Leergang Twente. Vanaf september 2018 treft u nadere informatie aan op deze site.

 

Programma van de 3e editie van Leergang Twente:

1. Twente in verleden en heden
drs. H. Morshuis & prof. dr. G.J. Hospers


Elke regio is wat ze is geworden. Dat geldt ook voor Twente, waar het verleden nog altijd doorwerkt in het heden. Wat voor type regio is Twente eigenlijk? Wat is er sinds de Tweede Wereldoorlog zoal veranderd? En kunnen we in deze tijd nog wel spreken over een regionale identiteit? Harry Morshuis en Gert-Jan Hospers komen uit twee verschillende generaties, maar delen hun liefde voor Twente. Aan de hand van analyses én anekdotes gaan ze op zoek naar de Twentse eigenheid.

 

2. Economie en maatschappij
dr. A.J. Peters & dr. H.P. Benschop

Waarmee verdienen de Twentenaren hun brood, in de steden en op het platteland? En hoe gaan ze met elkaar om? Wat is er over van het spreekwoordelijke ‘noaberschap’? En voor welke uitdagingen staat het gebied tussen Regge en Dinkel in de toekomst? Albertjan Peters (voorzitter van de SER Overijssel) en Hans Peter Benschop (directeur van het Trendbureau Overijssel) nemen u aan de hand van feiten, cijfers en beelden mee op een reis door de Twentse economie en samenleving.

 

3. Kunst en cultuur in Twente
drs. A. Odding & ir. H.A.H. Workel

Van oudsher staat Twente bekend om de vele kunstschatten, kunstenaars en kunstsponsors. Ook het regionale kunstonderwijs en de museumwereld hebben een lange historie. Arnoud Odding, directeur van Rijksmuseum Twenthe en TwentseWelle, vertelt er gepassioneerd over. Erik Workel, architect en partner bij IAA-Architecten, bespreekt vervolgens in woord en beeld de Twentse architectuur en stedenbouw, of het nu gaat om boerderijen, fabrieken of landhuizen. Ook gaat hij in op de wijk Pathmos en tuindorp ‘t Lansink als mooie voorbeelden van eigen Twentse stijlen.

 

4. Water en landbouw in Twente
prof. dr. S. M.M. Kuks & ing. J.H.M. Robben

Nederland is een deltaland. Hoe is Twente op die delta aangesloten? Waarom is klimaatadaptief waterbeheer in de regio zo belangrijk? Hoe gaat dat in zijn werk en welke effecten heeft dat op de landschappelijke kwaliteit? Als watergraaf van Waterschap Vechtstromen kan Stefan Kuks daar als geen ander over vertellen. Henk Robben, burgemeester van de gemeente Wierden, neemt het stokje over en geeft een overzicht van de ontwikkelingen in de Twentse landbouw en veeteelt. Hij plaatst de sector tevens in Europees perspectief en geeft een doorkijkje naar de toekomst.